Hold styr på fugten

af | maj 3, 2021 | Bæredygtigt byggeri, Fugt

Et af de spørgsmål, vi får mest, er, om træhuse ikke nærmest eksploderer, hvis der er fugt. For træ rådner jo, når det bliver vådt, synes logikken at være. Og det gælder også for et stykke træ, der ligger på jorden og hele tiden er vådt – det rådner. Men træ, der får lov at tørre op igen, kan tåle at blive vådt mange gange!

Derudover bliver det yderligere kompliceret af, at der er forskel på, HVOR vådt træet er. Træ kan indeholde meget fugt, før det er for meget. Faktisk skal det over ca 20% fugt, før det er et problem. Det betyder helt konkret, at træet kan suge fugt til sig, før fugten bliver til vand, og så afgive fugten igen lige så stille og roligt, når den relative luftfugtighed falder.

Alt det er ikke nemt for almindelige husbyggere at holde styr på! Derfor har Jeppe fra Woodsense opfundet en meget smart lille dims, der kan sidde i en trækonstruktion og sladre om fugten i 10 år! Den måler løbende, om den relative luftfugtighed er for høj og giver alarm, hvis det sker. Det betyder, at man kan fange fugtskader i opløbet, før man bliver nødt til at åbne konstruktionen op og fikse skaderne. Dét er smart!

Vi fik besøg af Jeppe for at høre mere om den smarte lille dims. Den snak kan du se lige her:

%d bloggers like this: