Indretning med omtanke

af | dec 16, 2018 | Uncategorized | 2 Kommentarer

Vi har skrevet meget om, hvordan huset er bygget og at vi har forsøgt at træffe de bedst mulige valg i forhold til bæredygtighed og miljø samtidig med, at det skulle passe til vores ønsker til huset. Det samme har vi også forsøgt indenfor med indretning og inventar. Her kommer lidt om de forskellige ting.

Grundlæggende har vi forsøgt at vælge ting og sager, der kan holde i mange år og som bruger så lidt energi som muligt. Derudover har vi ønsket, at vi ikke selv skulle lave det, for vi har hverken evner eller tid til lige at sætte køkken op selv eller bygge noget af genbrugsmaterialer. Der er mange ting, der skal gå op, når man bygger hus.

Køkkenet

Køkkenet er fra Tvis Køkkener. Vi valgte dem af flere årsager:

  • Det er dansk produceret – det synes vi er fint
  • De har fokus på indeklima og der er et højt indhold af genbrugsmaterialer
  • De har tilsluttet sig FNs Global Compact, der støtter menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption
  • Designet og materialerne, de kunne levere køkkenet i, passede perfekt til vores drømme og til huset. Det er ret vigtigt, når køkkenet gerne skulle holde i mange, mange, mange år

Du kan læse mere om TCM Groups ansvarlighed her (de ejer Tvis Køkkener – og Svane Køkkenet, Nettoline, Kitchn og andre white labels… Så kært barn, mange navne :-))

Egetræslåger og sorte gavle

Vi ville gerne have egetræslåger, da de gerne skulle passe til gulvet i mange år. Havde vi valgt laminat-låger med egetræsmønster, ville det med tiden se meget anderledes ud end gulvet.

Den sorte bordplade og de store gavle synes vi passede godt til resten af huset. Og at man kan se, at det er træets strukturer i den sorte farve på gavlene er med til at skabe sammenhæng i huset.

Så alt i alt har målet med køkkenet været, at vi skal være glade for det i 30-40 år. Så det er vigtigt, at det er helt som det skal være.

Hårde hvidevarer gik vi efter så mange A’er som muligt. Det skulle gerne være med til at holde el-forbruget nede.

Lamperne

Vi kan godt lide at støtte mindre producenter og kunstnere. Vi bruger nogen tid på at drøne rundt på nettet og finde ting sager. En dag faldt vi over Moijn Moijns lamper. De er håndlavet i København – på trods af det sønderjyske navn. Vi faldt pladask for dem og tænkte, at de ville passe perfekt i vores køkken. Og det gjorde de heldigvis 🙂

Vi valgte den originale størrelse. De findes også en tak mindre og større. Materialet er sort plastik. Johannes havde tænkt læder, men det ville blive noget rigtigt bøvl i et køkken.

De giver et meget fint lys – lige ned på bordpladen. Det er ret fedt, at man ikke kan se direkte på dem, at de er tændt – blot at der er lys på bordet og loftet. Super effekt!

Noget nyt og noget gammelt

I vores entre passede Karens farfars fine møbel perfekt ind! Kombinationen af fliser og gammelt mørk træ er meget fin, synes vi. Vi prøvede først at have den stående på egetræsgulvet – det gik ikke.

Der står den nu så fint sammen med Karens maleri af søpapegøjer og vores gamle stumtjener fra Sinnerup – de har den dog ikke mere.

Til spisestuen købte vi allerede i foråret en reol. Karen fandt den på Instagram ved et tilfælde en dag hos A Room Above. Reolen hedder Grow og er designet af Charlotte Holm Schau med en forkærlighed for bæredygtighed, socialt ansvar og naturens egne materialer. Det passede lige til os 🙂

Hyldevangerne er lavet af ubehandlet egetræ og hylderne er beklædt med linolium. Det er tæskesmart, for det er et naturmateriale og falmer ikke. Meget smart, når man bor i et hus med masser af sollys.