Træ er ikke bare træ

FSC, holdbarhed og udseende
Der er mange parametre, man skal holde styr på, når man vælger træ til en facade. Hvor ofte skal det males? Er det giftigt? Og hvordan ser det ud om 10 år?

Superwood

Hos Superwood bliver imprægneret på en smart måde, hvor det sker under tryk og varme. Det gør, at der bruges mindre imprægnering, de kan bruge en imprægnering, der ikke er giftig, og træet holder længe.

Du kan tilmel få træet leveret malet fra fabrikken med Jotun maling, der er svanemærket. Så er du sikker på, at det er styr på sagerne og det holder lang tid.

Der er forskellige metoder til at gøre træ modstandsdygtigt overfor råd og svamp. Det mest kendte er trykimprægnering. Problemet er blot, at skønt det er effektivt, så er det ikke godt for miljøet. Derfor gik vi på udkig efter andre løsninger – og dem er der faktisk en del af.

tiSaga wood bruger en anden metode. De termobehandler træet – altså bager træet i en meget stor ovn. Det gør det på en måde, hvor der er mindre spild og en bedre kvalitet.

Efter turen i ovnen får træet Saga-imprægnering – en naturlig linolie, hvor stearin, parafin og æggehvidestoffer er fjernet. Det gør, at olien effektivt kan trænge ind i træet og at svampe og alger har meget dårlige vækstbetingelser.

Resultatet er træ, der optager mindre vand og som er modstandsdygtigt overfor svamp og alger.

Saga wood

Kebony

Kebony er lidt anderleders end de andre imprægneringsmetoder. Resultatet er træ, der minder mere om ædeltræ som eksempelvis ipé.

Det skyldes, at træet gennemvædes med en biobaseret væske. Derefter tørres det og hærdes. Efter behandligen er cellevæggene 50 tykkere. Det gør træet tungere, mere stabilt og modstandsdygtigt overfor råd og svamp.

Og de andre

Der findes også andre metoder, som minder om de tre ovenstående. Frøslev Træ har OrganoWood og Thermowood. Førstnævnte bruger en vandglas-imprægnering og sidstnævnte varmebehandling.

Accoya er en tredje slags, hvor træet gennemgår en acetylation – en behandling med syre, hvor træet ændrer karakter.

Robinie

Man kan også bruge træ, der er naturligt modstandsdygtigt overfor fugt, råd og svamp. Et godt eksempel er robinie. Det er en hårdtræsort og kan holde op til 36 år ved jordkontakt. Derudover kan man nu få robinetræ fra ungarske FSC-certificerede skove.

Der findes også andre træsorter, der kan bruges i stedet for trykimprægneret træ: egetræ, rød ceder, sibirsk lærk samt mere eksotiske træsorter.

 

FSC? Ja tak

Alle de ovennævnte typer af træ kommer fra FSC- eller PEFC-certificerede skove. Når du køber træ, er det rart at vide, at det kommer fra skove, hvor der er styr på sagerne. Der skal genplantes, så skoven ikke bliver ryddet, og lokalbefolkningen får hjælp til at hæve levestandarden.

Du kan læse mere om det her.