Fliser

Hvorfor findes der så mange forskellige?!
Fliser viste sig at være lidt en jungle. Går man i et byggemarked, har de en million milliard forskellige fliser! Det kan være svært at lure, hvad forskellen er og hvorfor prisen er så forskellig.

 

Da vi gik i Stark for at vælge fliser, fik vi at vide, at prisforskellen skyldes, om de køber meget af den og har den på lager eller det er bestillingsvarer. Det er nok noget af forskellen, men der er også andre ting trods alt.

  • Tykkelsen: Er ikke i sig selv et kvalitetstegn, men tykkere fliser har normalt en højere brudstyrke
  • Styrke: Angiver, hvor meget flisen kan holde til, hvis du taber noget tungt og hårdt på dem. Styrke 4 eller 5 er værd at gå efter
  • Retskårne: Dyrere fliser er ofte retskårne. Det betyder, at kanten er skåret til, så kanterne er helt lige og de kan lægges med en fuge på kun 2 mm
  • Plane: Skal man lægge fliser i halv-forbandt, er det vigtigt, at fliser er uden krumning. Når de bliver brændt, kan fliser bue – nogen gange en del – og lægger man dem i halvforbandt, vil enden af den ene flise ligge ud for midten af en anden flise. Den krumning fliserne har, bliver på den måde fordoblet. Bliver forskellen for stor, vil man kunne banke sine tæer mod kanten. Det er ikke rart.

Så der er forskel på billige og dyre fliser. Men om forskellen er relevant, kommer an på, hvordan du gerne vil have lagt dine fliser og om du gerne vil have en smal eller bred fuge mellem dem.

Vores valg

Vi tog ind til Fliseuniverset og faldt over en flise fra Marazzi, der hedder Brooklyn. Den var lige som den skulle være!

Det er på ingen måde den nemmeste flise at holde! Men den har en dybde og et spil, som vi er helt pjattet med.

Og at der så er 20-25% genbrugsfliser i, var kun et plus.

s

Skal dine fliser ligge i halvforbandt?

Så skal du være opmærksom på, hvor lige fliserne er! Billige fliser har det med at krummere mere og det betyder noget, når de skal ligge i halvforbandt.

Forstil dig, at der er 5 mm forskel fra kant til midten på flisen, der er 60 cm lang. Ligger fliserne i helforbandt – altså uden at ligge forskudt – så gør det ikke noget, for man opdager ikke rigtigt forskellen.

Men når de ligger i halvforbandt, ligger kanten på en flise ud for midten af en anden. De 5 mm bliver pludselig meget tydelige, for der vil så være en 5 mm forskel mellem de to fliser! Og sådan en kant støder din storetå nemt imod.

Skal fliserne ligge i halvforbandt? Så husk at tjek, om de krummer!